пʼятницю, 31 липня 2015 р.

Держземагенство. Шахрайска схема.

Державне агентство земельних ресурсів України незаконно стягує кошти.

З появою Публічної кадастрової карти (map.land.gov.ua) багато громадян зраділи. Люди очікували, що за допомогою цієї карти стане дещо легше, зокрема, боротися зі свавіллям чиновників, депутатів, різних мільйонерів -можновладців та інших шахраїв, які нахабно захоплюють землі для своїх "межигірй", будують незаконні споруди на них, обмежують пересування громадян на захоплених землях, погіршують екологічну ситуацію на певних ділянках та місцевостях. Але громадяни наразилися на нову шахрайску схему - вже зі сторони державного органу, який адмініструє Публічну кадастрову карту.

Виявляється, що Публічна кадастрова карта України на справді - умовно публічна. Згідно закону України "Про Державний земельний кадастр", на отримання відомостей Державного земельного кадастру про земельну ділянку - в тому числі на землі в державній власності - мають право лише власники та користувачі земельної ділянки або уповноважені ними особи, та державні органи. Тобто, звичайний громадянин не може отримати витяг з кадастру, скажімо, по земельним ділянкам в межах прибережних захисних смуг, акі позахоплювали всякі Злочевскі, Бойкі, Кінахі, Довгі, Мірошниченкі, тощо. (Взагалі дивно, чому будь-яка людина зараз може вільно отримати відомості (в тому числі і про власників) про будь-яку нерухомість в Україні, а про землю - немає такої можливості? Чим в цьому контексті земля відрізняються від об'єкту нерухомості? Можливо, держава все ще намагається переховувати від народу шахраїв . Але це інша тема…)

Разом з тим, Державне агентство земельних ресурсів на своїй Публічній кадастровій карті  технічно дозволяє громадянам замовити та оплатити відомості (витяг) з Державного земельного кадастру про будь-яку ділянку землі - навіть якщо громадянин не являетесь власником данної земельної ділянки. І якщо, громадянин не є власником земельної ділянки, він/вона в результаті отримує не відомості (витяг) з Державного земельного кадастру, а відмову у надані інформації. Кошти вам, звичайно, не повертають.

Отже, у разі відмови особі у наданні відомостей (витягу) з Державного земельного кадастру, Державне агентство земельних ресурсів України незаконно стягує кошти. Адже статею 901 Цивільного кодексу України, передбачено, що "замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу". А згідно Постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами адміністративних послуг" від 1 серпня 2011 р. №835, замовник інформації про земельну ділянку має сплатити 53 грн за послугу, яка називається "Надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягів з Державного земельного кадастру про земельну ділянку". Тобто, не передбачена оплата ні за опрацювання вашого запиту Державним агентством земельних ресурсів, ні за роботу центру надання адміністративних послуг, ні за адміністрування сайту map.land.gov.ua, а ні за Повідомлення про відмову у наданні відомостей з Державного земельного кадастру.

І взагалі здоровий глузд підказує, що якщо, вам відмовляють у надані послуги або товару, то ви не маєте сплачувати кошти за цю послугу або товар.

Чому Держземагенство на Публічної кадастрової карти під час замовлення витягу не запитує  користувача, чи є він або вона власником земельної ділянки, по якій замовлюється запит? Або хоча б можна було на сайті повідомити користувачу норму закону України "Про Державний земельний кадастр" про осіб які мать право на відомості с кадастру? Можливо, тому що комусь вигідно таким чином збільшувати незаконні надходження. Карта працює вже два з половиною роки. І якщо скажімо 10 громадян в день таким "помилковим" чином замовлять витяг з кадастру, то це буде півмільйона гривень надходжень. Але хто піде повертати в судовому порядку свої 53 грн? Ніхто. На це й розрахунок.

А ось шахрайська схема в деталях:

На сайті Публічної кадастрової карти (map.land.gov.ua) кожен користувач може замовити витяг з Державного земельного кадастру по будь-якій ділянці землі.
Для цього користувач вказую на карті земельну ділянку та надає наступну обов'язкову інформацію про себе:

Електронна адреса *
Прізвище *
Ім`я *
Адреса проживання фіз.особи/Місцезнаходження юридичної особи *
Серія паспорту *
Номер паспорту *
Дата видачі паспорту *

Також користувач вибирає центр надання адміністративних послуг, де бажає отримати витяг з кадастру.
Після формування цього запиту користувач отримує повідомлення на сайті Публічної кадастрової карти (map.land.gov.ua) такого змісту:
"Заява на замовлення Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером <номер> сформована з номером заяви ЗВ-99000хххххххх.
Дата формування заяви [дата та час].
Згідно Постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами адміністративних послуг" від 1 серпня 2011 р. №835 вартість отримання адміністративної послуги становить 53,0 грн. Комісія банку 0,97 грн.
Для сплати послуги необхідно перейти за наступним Посиланням.
Про результати опрацювання Вашої заяви, Ви будете сповіщенні електронним листом на Вашу електронну скриньку."
Далі, користувач мусить сплати платіжною карткою послугу для отримання витягу з Державного земельного кадастру за вказаним на сайті посиланням.
Після сплати послуги користувач отримує на електронну пошту квитанцію. А згодом користувач отримує на електронну пошту запрошення до вказанного центру надання адміністративних послуг для отримання витягу з Державного земельного кадастру:
"Заявка ЗВ-ХХХХХХХХХХХ від [дата та час] на замовлення Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером опрацьована.
За результатами опрацювання заяви, ви можете звернутися в обраний вами ЦНАП після [дата та час]:
Відділ (центр) надання адмі0стративних послуг апарату [район] районної в місті Києві державної адмі0страції
[Адреса ЦНАП]
понеділок, середа: 09.00-17.00, вівторок, четвер: 09.00-19.00, піятниця: 09.00-16.00, субота: 09.00-16.00
З найкращими побажаннями,
Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру."
Якщо ви не є власником земельної ділянки ви отримуєте таку відмову:
А ваші гроші тю-тю!